Sf Andrei “e mai mare peste turme,vite si fiare”,”apărătorul de fiarele sălbatice”. Ziua de 30 nioembrie este sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei. Ea are o semnificatie aparte pentru poporul român.Sfântul Andrei este cel care a botezat primii crestini pe teritoriul tării noastre, fiind considerat patronul spiritual al românilor.
Apostolul, vegheat de spiritul Lupului Alb
La noi, numele apostolului Andrei este indisolubil legat de lupi. Unii cercetători cred că lupul era chiar un simbol al sanctuarelor Daciei. Referindu-ne strict la legătura dintre Andrei şi lupi, legende uitate spun că acest animal a fost alături de daci la căderea Sarmizegetusei, si că spiritul tainicului Lup Alb, căpetenia lupilor, l-ar fi vegheat pe Apostolul Andrei prin pustia Dobrogei spre peştera care i s-a oferit ca adăpost.
Lupul Alb
Legatura dintre lupi si daci este cea mai cunoscuta imagine pe care o avea antichitatea referitor la stramosii nostri. Dupa anticul Strabon, dacii au fost astfel numiti dupa cuvantul Daoi - lup in frigiana. Steagul dacilor, dragonul cu cap de lup este unic in lume. Se mai presupune ca isi trageau numele de la un stamos mitic – Kandaon, zeu al razboiului peste toate triburile trace. Unii cercetatori cred ca era un simbol al sanctuarelor Daciei. Dacii adorau cu sfintenie pe cel considerat capetenia lupilor, tainicul Lup Alb.
Legende uitate spun ca el a fost alaturi de daci si la caderea Sarmisegetusei, se mai povesteste ca tot spiritul Lupului Alb l-a vegheat pe Apostolul Andrei prin pustia Dobrogei spre pestera care sa-i ofere adapost. Ziua Sfantului Andrei, precum si cea a Sfantului Petre, alt patron al lupilor, erau tinute la mare respect in lumea satului. De Boboteaza se crede ca lupii vaneaza diavolii alungati de sfintirea apelor. Ghid pentru lumea de dincolo, lupul este omniprezent in folclorul romanesc drept insotitor credincios al “dalbului de pribeag”.
|